Rugscholing

Met de rugscholing traint u de diepe buik- en rugspieren die dicht tegen de wervelkolom van de onderrug aanliggen: het zogenaamde spiercorset. Deze spieren kunnen de wervelkolom optimaal ondersteunen, waardoor irritatie kan genezen en nieuwe problemen worden voorkomen.

Voor wie is rugscholing bedoeld? 

voor alle patiënten:

met wat men noemt ‘a-specifieke lage rugklachten'. Dit houdt in dat er geen specifieke afwijkingen van de rug zijn aangetoond, maar dat de klachten voortkomen uit irritatie van diverse structuren. Hierbij valt te denken aan spieren, gewrichten, banden, tussenwervelschijven en/of zenuwen. In de acute fase wordt vaak met succes pijnstilling voorgeschreven. Mocht desondanks na 3 weken geen herstel hebben opgetreden, dan biedt rugscholing uitkomst.
met een hernia, waarbij een operatie (nog) niet nodig is.
met recidiverende rugklachten: dit zijn rugklachten die in enige weken wel herstellen, maar met tussenpozes steeds weer terugkomen. o die een operatie van de onderrug hebben ondergaan. Om het herstel te optimaliseren mag u, op aanraden van uw specialist, vaak 6 weken na de operatie met rugscholing beginnen.
Waar bestaat de training uit? 

Bij rugscholing leert u zoals gezegd de diepe spieren rond de wervelkolom aan te spannen en te laten samenwerken. Dit zijn zeer subtiele, lichte, maar vaak lastige oefeningen, waarbij u individueel wordt begeleid. U traint voornamelijk op sturing (coördinatie) en niet op kracht. Als u de samenwerking van de diepe spieren onder de knie heeft, gaat u dit (vaak in groepsverband) in de praktijk brengen tijdens diverse oefeningen voor stabiliteit en uithoudingsvermogen van rug, buik en benen. Daarnaast krijgt u adviezen omtrent uw houding bij- en indeling van uw dagelijks activiteiten. We zullen streven naar een evenwicht in wat u van uwzelf (en uw rug) vraagt: de zogenaamde belasting en in wat u aankan: uw belastbaarheid. 

Wetenschappelijke onderbouwing

Naar de behandeling van onderrugklachten is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onderzoekers in Australië hebben aangetoond dat tijdens het maken van diverse bewegingen de diepe spieren rond de wervelkolom bij mensen met onderrugklachten niet meer worden aangespannen, terwijl deze spieren bij gezonde mensen wel actief zijn. Het spiercorset van de onderrug is verslapt. Als de pijn afzakt, worden deze spieren niet automatisch weer 'ingeschakeld': hier moet bewust voor getraind worden. Zodoende is de trainingsmethode rugscholing ontwikkeld en met succes! 

Vergoeding

In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u nalezen of rugscholing voor u wordt vergoed. Rugscholing valt gewoon onder uw vergoeding voor fysiotherapie. 

Locatie

De Fysiotherapeuten Maatschap Woerden geeft rugscholing op 2 lokaties:

locatie Snel & Polanen
locatie Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

Aanmelding/ informatie

Voordat u in de rugscholing start zal u eerst individuele begeleiding krijgen. Uw begeleidend fysiotherapeut bepaalt wanneer u voldoende belastbaar bent om het trainingsprogramma in de groep te doorlopen.

U kunt een afspraak maken of meer informatie verkrijgen door contact op te nemen met ons secretariaat in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, tel: 0348 - 427 250 of kom langs op een van onze vestigingen.

De rugscholing wordt gegeven door fysiotherapeuten die jarenlange ervaring hebben met het behandelen van lage rugklachten en geregeld na­ en bijscholing volgen om 'up to date' te blijven omtrent de nieuwste ontwikkelingen.
Eveline Wondergem
Han van Dijk
Saskia van Ooijen

 

  Laatste nieuws

Dry needling in hoofd/hals gebied
Lees meer
Nieuwe behandelmethode voor peesproblemen
Lees meer
Bewegen tijdens of na de behandeling van kanker
Lees meer