Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Back 2 School zonder rugklachten

02-09-2022 - Redactie

Fysiotherapeuten Maatschap Woerden - Back 2 School zonder rugklachten

Het schooljaar is inmiddels weer van start en alle kinderen en studenten zitten weer in de schoolbanken. In de hallen loopt het vol met tieners met (te) zware rugzakken en achterin het lokaal zit iemand onderuitgezakt naar de les te luisteren. Helaas zijn er nog teveel jongeren die hierdoor last hebben van hun rug, nek of schouders. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat jongeren die rugklachten ervaren, daar de rest van hun leven last van kunnen houden. Uitermate belangrijk dus om de klachten op tijd aan te pakken! Met onze 4 tips gaat u of uw kind weer lekker naar school zonder rugklachten. Leest u mee?

Tip 1: Let op uw houding in de schoolbanken

Misschien zijn niet alle lessen even interessant en bent u of uw kind geneigd onderuitgezakt te zitten. Een (langdurig) verkeerde zithouding kan zorgen voor rugpijn of spanning in de nek. Weer naar school zonder rugklachten? Let dan extra goed op de houding in de schoolbanken:

  • Misschien een inkoppertje: houdt uw rug recht als u zit!
  • Zorg dat de voeten plat op de grond staan, dan blijft de rug vanzelf rechter
  • Zit niet scheef: zorg dat uw neus en de neuzen van uw schoenen dezelfde richting op wijzen. Dit is niet alleen beter voor uw rug, maar voorkomt ook het overstrekken van de nekspieren.
  • Zorg dat uw knieën en ellebogen in een hoek van 90 graden staan, dan zit u steviger en bent u minder snel geneigd om onderuit te zakken
  • Wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van een tablet of smartphone? Leg deze dan niet op schoot, maar zorg voor een hoesje met een standaard. Zorg dat het apparaat zo recht mogelijk voor u staat, want op deze manier hoeft u uw nek niet onnodig verder naar beneden te buigen.

Tip 2: Naar school zonder rugklachten met de juiste rugzak

Een volgeladen of verkeerd gedragen rugzak kan een belangrijke oorzaak van rugklachten zijn. Het is dus heel belangrijk dat u weet waar u op moet letten bij het kiezen van een rugtas. Fijn naar school zonder rugklachten start dus met de juiste rugzak. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rijtje:

  • De rugzak mag niet breder zijn dan de persoon die hem draagt
  • De rugzak hoort niet lager dan 10 centimeter onder uw taille te hangen
  • Is de rugtas voor uw kind? Dan is het belangrijk dat u ieder jaar controleert of de rugtas nog de juiste maat heeft.
  • Kies een rugtas met een vulling in de rug en schouderriemen: dit helpt het gewicht verdelen, waardoor uw nek en schouders beter beschermd zijn.
  • Een extra riem op uw borst of heup kan ook helpen om het gewicht van de tas beter te verdelen over uw bovenlichaam
  • Een rugzak met meerdere compartimenten maakt het mogelijk om het gewicht beter over de tas te verdelen

Heeft u de juiste rugzak gevonden? Dan is het nog belangrijk dat u deze op correcte wijze draagt. Draag uw tas daarom altijd op beide schouders, niet op één. Zo voorkomt u dat u in een scheve houding staat en de schouder en rug overbelast raken. 

Let er tevens op dat de tas niet te zwaar geladen is. In totaal mag een rugzak maar zo’n 10% van uw lichaamsgewicht wegen. Zorg dus dat u geen overbodige spullen meeneemt en maak op school indien mogelijk gebruik van kluisjes om tussentijds zware boeken en mappen te stallen. Een flesje water van een halve liter weegt al 500 gram. Kies er bijvoorbeeld voor om deze pas op school te vullen, zodat dit gewicht in de bus of op de fiets niet gedragen hoeft te worden.

Tip 3: Zorg voor voldoende beweging

Als u of uw kind snel last heeft van rugpijn na een lange lesdag, dan is beweging extra belangrijk! Voldoende beweging kan zelfs rugpijn verlichten. Zorg daarom dat u voor en na een schooldag genoeg beweging krijgt. Ga indien mogelijk wandelend of fietsend naar school. Tussen de lessen door is het ook belangrijk om te blijven bewegen, zodat de spieren in uw rug, nek en schouders dan even los kunnen komen van de statische houding in de les. Kinderen spelen tijdens de pauze vaak al lekker buiten en als volwassene kunt u bijvoorbeeld een korte wandeling maken na de lunch.

Tip 4: Ontspannen na een lange lesdag

Na een drukke schooldag is het heel goed mogelijk dat u zowel mentaal als fysiek vermoeid bent. Als u of uw kind weer wilt genieten van school zonder rugklachten is het heel belangrijk om op tijd te ontspannen. Vermoeidheid en het lange zitten (in een verkeerde houding) kunnen er namelijk voor zorgen dat de spanning in de spieren van uw rug, nek en schouders opbouwt. Dit zorgt vervolgens vaak voor pijnklachten of zelfs hoofdpijn. Mentale ontspanning zorgt dat u niet te snel overprikkeld raakt en kan vervolgens ook weer helpen om spierspanning te voorkomen.

Heeft u veel last van stress en spanning en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het ontspannen? Neem dan eens contact op met onze psychosomatisch fysiotherapeute Jeannette van Leeuwen-Boerman!

Wilt u of uw kind weer naar school zonder rugklachten? Dan helpen wij u graag verder!

Samen met één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten gaat u op zoek naar de oorzaak van de pijn. Vervolgens stelt de therapeut een behandelplan op en krijgt u oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen. Zo kunt u of uw kind weer snel naar school zonder rugklachten! Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website, via 0348 - 724700 of via info@fysiotherapie-woerden.nl.