Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Diabetes? Kom in beweging!

30-10-2023 - Woerden - Redactie

Hypo of hyper? Ieder lichaam reageert anders op sporten en bewegen, voor mensen met diabetes verbetert dit de insulinegevoeligheid, waardoor de bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. 1 op de 14 Nederlanders heeft last van diabetes. Het is een ander woord voor suikerziekte, er zit te veel suiker in uw bloed. Tijdens het sporten kan het zijn dat u een hoge bloedsuikerspiegel heeft, dit komt minder vaak voor dan een lage bloedsuikerspiegel. In deze blog leggen wij uit wat diabetes is en welke invloed sporten en bewegen kan hebben op deze ziekte.

 

Diabetes, wat is dat eigenlijk?

Diabetes, oftewel suikerziekte, is een aandoening waarbij er te veel suiker in het bloed aanwezig is. Deze aandoening ontstaat doordat het lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline of niet voldoende insuline aanmaakt. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden en is doorgaans een levenslange aandoening. Gelukkig bestaan er medicijnen voor de behandeling van deze ziekte.

 

Glucose, oftewel suiker, vormt de belangrijkste bron van energie voor uw lichaam. Deze energie wordt uit voedsel en drank gehaald. Wanneer glucose in het bloed circuleert, heeft het begeleiding nodig om de uiteindelijke bestemming te bereiken, namelijk de lichaamscellen. Hiervoor is insuline nodig. Als de alvleesklier onvoldoende insuline aanmaakt, hoopt de glucose zich op in het lichaam, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel.

 

Geven sporten en bewegen positieve effecten?

Sporten en bewegen is erg aan te raden, met name als u diabetes heeft. Lichamelijke activiteit draagt bij aan een betere werking van insuline. Dit komt doordat tijdens het sporten en bewegen de doorbloeding verbetert, wat resulteert in een snellere opname van insuline in het bloed. Wij raden aan om dagelijks een half uur ontspannen te bewegen in plaats van tweemaal per week gedurende twee uur achter elkaar. Wandelen, fietsen en zwemmen behoren tot de activiteiten waarbij u zelf kunt bepalen in welke mate u ze beoefent.

 

Regelmatig wandelen helpt diabetes te voorkomen. Daarom is sinds 2015 de Nationale Diabetes Challenge in het leven geroepen. Dit zijn wandelgroepen voor mensen in het hele land waar u kunt beginnen met wandelen!


 

Wat is onze rol als fysiotherapeut bij sporten en bewegen met diabetes?

Een beweegprogramma voor mensen met diabetes kan ondersteunen bij het dagelijks actief zijn en voortdurend in beweging blijven. Beweging is vanzelfsprekend van groot belang voor iedereen. Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te begeleiden bij het opstellen van een persoonlijk beweegprogramma. Bovendien kan gezonde voeding bijdragen aan het onder controle krijgen van uw diabetes.

 

Meer weten, tips of advies over diabetes? 

Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met al uw vragen. Aarzel niet en maak direct een afspraak door ons contactformulier in te vullen, ons te bellen op 0348 - 724700, of een e-mail te sturen naar info@fysiotherapie-woerden.nl. We zien u graag in onze praktijk!