Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

5 Tips voor meer lichamelijke balans

15-02-2023 - Redactie

Balans is iets waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Het houdt ons lichaam staande. Waar veel mensen praten over evenwicht is dit onjuist, we praten alleen over evenwicht als dit gaat over statische objecten (een object dat nooit beweegt). De kernspieren van ons lichaam houden ons in balans op het moment dat wij onszelf verplaatsen. Toch heeft ons lichaam, door verschillende redenen, soms moeite in balans te blijven. Daarom voor u 5 tips voor meer fysieke balans. 

 

1. Pak voldoende nachtrust

Slaap is één van de belangrijkste aspecten als het gaat om een goede balans. Door langdurig slaaptekort raakt het bioritme van uw lichaam verstoord. Dit kan ervoor zorgen dat uw lichaam door de dag heen niet meer helemaal lekker functioneert. Doordat u moe bent en daardoor minder alert, raakt u makkelijker uit balans en wordt het risico op omvallen groter. Herkent u het probleem en wilt u hier verbetering in brengen? Neem dan eens een kijkje op de volgende site voor tips voor een betere nachtrust.

 

2. Balansoefeningen 

Heeft u  al langer last van een slechte balans? Dan kunnen balansoefeningen een goede oplossing bieden om dit te verminderen of te verhelpen. Tijdens het doen van de balansoefeningen werkt u aan de stabiliteit van uw lichaam en het versterken van uw balans. Een aantal voorbeelden: opstaan vanuit  uw stoel of uit uw bed zonder gebruik te maken van uw handen, of probeer een aantal keer op één been te staan en wissel dit  af per been. Dit en meer tips leest u in dit artikel over balansoefeningen

 

3. Blijf in beweging 

Voldoende beweging heeft veel positieve voordelen voor uw lichaam. Het zorgt voor een betere conditie, een betere weerstand en, heel belangrijk, een sterker lichaam. Met krachttraining bijvoorbeeld kunt u uw spieren versterken en krijgt u een betere coördinatie. Deze functies dragen bij aan een betere balans doordat u uw lichaam beter onder controle heeft. 

 

4. Let op met alcohol

Er is één grote boosdoener die onze balans aantast en dat is alcohol. Alcohol kan uw hersenen beschadigen waardoor  u geen seintjes meer doorkrijgt van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is namelijk een deel in uw lichaam dat de hersenen voorziet van informatie voor het instandhouden van uw balans. Dus door de alcohol wordt de link tussen deze twee verstoord en zal u sneller uw balans verliezen. 

 

5. Ontspan meer (minder stress)

Één van de meest genoemde symptomen van stress is duizeligheid. Bij duizeligheid lijkt het vaak net alsof de wereld om ons heen flink aan het draaien is. U krijgt  het gevoel dat u niet meer stevig op uw voeten kan blijven staan. Daardoor verliest u sneller de balans. Een tip is om meer te ontspannen. Neem meer rust en probeer uw hoofd leeg te maken door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Ook meditatie kan de stress verhelpen. Kijk eens op YouTube, daar staan genoeg video's die u kunnen helpen mediteren. 

 

Cursus valpreventie ‘In Balans’

Wilt u dat uw klachten verholpen worden of wilt u voorkomen dat uw balans verslechtert? Dan biedt Fysiotherapeuten Maatschap Woerden een cursus valpreventie ‘In Balans’ aan. Het verliezen van uw balans kan leiden tot een val en een val is één van de meest voorkomende oorzaken van letsel, voornamelijk bij ouderen. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan allerlei aspecten die met vallen te maken kunnen hebben. Ook gaat u samen met de therapeut aan de slag met balansoefeningen die u thuis kunt blijven oefenen.

 

Last van een slechte balans of evenwicht?

Heeft u last van een slechte lichamelijke balans en wilt u daar verandering in brengen? Onze fysio staat voor u klaar. Wij zijn te bereiken via ons contactformulier, via de mail info@fysiotherapie-woerden.nl of bel ons op 0348 - 724700.