Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Verlicht jouw slijmbeursontsteking met behulp van fysiotherapie

Een slijmbeursontsteking; je hebt er vast wel eens van gehoord of misschien heb je er zelf wel eens last van gehad. Een slijmbeursontsteking is een aandoening die wij vaak terugzien in onze praktijk en waar onze fysiotherapeuten jou heel goed bij kunnen helpen. Benieuwd hoe zo’n ontsteking precies ontstaat en wat we kunnen doen om jou van je klachten af te helpen? Onze collega Saskia van Ooijen vertelt het je in deze blog!

 

Wat is een slijmbeursontsteking?

Slijmbeurzen komen vooral voor in botdelen die uitsteken, zoals onze ellebogen, knieën, heupen en schouders. Op deze botten zit een soort ‘stootkussentje’, oftewel de slijmbeurs. Door overbelasting kan deze ontstoken raken. Overbelasting van de slijmbeurs kan bijvoorbeeld ontstaan door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken of door een ongeval. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in combinatie met een peesontsteking.

 

Symptomen van een slijmbeursontsteking

- Het gewricht voelt pijnlijk en stijf aan

- De beweeglijkheid van het gewricht is verminderd

- Vaak ontstaat er roodheid op de huid rond het betreffende gewricht

- Soms is ook zwelling rond het gewricht zichtbaar

 

Wat kun je zelf doen bij een slijmbeursontsteking?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een slijmbeursontsteking in veel gevallen vanzelf weer overgaat. Om het genezingsproces te ondersteunen kun je een aantal dingen zelf doen:

- Zorg dat je het gewicht genoeg rust geeft. Voorzichtig bewegen is goed om stijfheid te voorkomen, maar intensief bewegen is af te raden.

- Tegen de pijn kun je kortdurend (ontstekingsremmende) pijnstillers nemen. Overleg medicijngebruik altijd met je arts, apotheker of drogist.

- In het geval van zwelling kun je het gewricht koelen met een icepack.
 

Indien je klachten niet vanzelf overgaan, steeds erger worden of je zelfs koorts krijgt is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Soms is het nodig dat een arts de slijmbeurs ‘leegzuigt’ en een ontstekingsremmende injectie met corticosteroïden geeft. Daarnaast kan het voorkomen dat in de ontsteking ook een bacteriële infectie is ontstaan.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een slijmbeursontsteking?

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking is vooral gericht op het helpen met zo pijnloos mogelijk bewegen. Shockwave kan bijdragen aan een sneller herstel. En onze fysiotherapeut kan jou helpen om de achterliggende oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Zo helpen we je met het vinden van aanpassingen of oefeningen om een nieuwe ontsteking te voorkomen.

 

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Heb jij een slijmbeursontsteking en wil je graag hulp van één van onze fysiotherapeuten? Dan staan we graag voor je klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar 0348 - 724700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-woerden.nl.