Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Rugklachten op de fiets? Ontdek hoe u ze kunt voorkomen

11-07-2023 - Redactie

Fietsen is een geweldige manier om fit te blijven, de natuur te verkennen en te genieten van de vrijheid die je ervaart. Maar voor veel mensen kan fietsen ook leiden tot rugklachten. Of je nu een fanatieke wielrenner bent of gewoon af en toe op de fiets stapt, het is belangrijk om te weten hoe je rugklachten kunt voorkomen en verlichten tijdens het fietsen. Ervaar je rugklachten op de fiets? Wij helpen je op weg met onze tips in deze blog.

 

Oorzaken van rugklachten op de fiets

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde fietspositie, zwakke rugspieren, overmatige belasting of een slechte fietsuitrusting. Fietsen is een activiteit waarbij de rug gedurende langere tijd in een voorovergebogen positie wordt gehouden, wat spanning kan veroorzaken in de spieren en gewrichten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en ongemak in de onderrug, bovenrug of nek.
 

Gelukkig zijn er verschillende stappen die fietsers kunnen nemen om rugklachten te voorkomen, of op zijn minst te verminderen:

  1. Het juist afstellen van je fiets: Zorg ervoor dat je fiets correct is afgesteld op je lichaamsmaten en -behoeften. Een professionele fietsmeting kan hierbij helpen.

  2. Oefeningen voor je rug: Het trainen van de rugspieren kan helpen om ze sterker en veerkrachtiger te maken, waardoor de kans op blessures vermindert. Een combinatie van krachttraining en rekoefeningen kan nuttig zijn.

  3. Let op je houding tijdens het fietsen: Zorg ervoor dat je een goede houding aanneemt tijdens het fietsen. Probeer je rug recht te houden en ontspan je schouders. Probeer ook je core-spieren te versterken om je rug te ondersteunen.

  4. Gebruik een goede fiets: Investeer in een comfortabel zadel en ergonomische handvatten. Een goed zadel zorgt voor voldoende ondersteuning en minimaliseert druk op gevoelige gebieden.

 

Fysiotherapie bij rugklachten

Ervaar je nog steeds rugklachten tijdens het fietsen? Dan is het een goed idee om een fysiotherapeut te raadplegen. Een sportfysiotherapeut kan jou helpen bij het identificeren van de oorzaak van je rugklachten en je begeleiden bij revalidatie oefeningen. Hierbij wordt er gekeken hoe jouw rugspieren versterkt kunnen worden om zo toekomstige klachten te voorkomen.  

 

Weer op de fiets stappen zonder rugklachten?

Rugklachten op de fiets kunnen een vervelende hindernis vormen voor fietsliefhebbers. Ongeacht of je een enthousiaste wielrenner bent die droomt van deelname aan de Tour de France, of gewoon geniet van een ontspannen ritje door het landschap. Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan de gezondheid van je rug. Met de juiste fietspositie, core strength-training, stretching, kwaliteitsuitrusting en een geleidelijke trainingsopbouw kun je rugklachten voorkomen en genieten van elke pedaalslag zonder pijn!

 

Benieuwd wat onze sportfysiotherapeuten voor jou kunnen betekenen?

Wil jij weer zonder rugpijn op de fiets stappen? Dan kunnen onze sportfysiotherapeuten jou helpen! Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier, door te bellen naar 0348 - 724700 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-woerden.nl.