Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Is uw vingers knakken slecht voor uw kraakbeen?

01-05-2023 - Redactie

Het is een gewoonte die veel mensen hebben: het knakken van de vingers. Sommigen vinden het heerlijk om te doen, terwijl anderen het afschuwelijk vinden om te horen. Het knakken van vingers is een fascinerend fenomeen dat nog steeds niet volledig begrepen wordt. Wat gebeurt er eigenlijk in uw vingers als u ze knakt? En is het echt zo slecht voor u als mensen beweren? Onze handfysiotherapeut Max Hartvelt legt het u uit!

 

Wat veroorzaakt het knakkende geluid in uw vingers?

Tussen gewrichten zit een speciale vloeistof die werkt als smeermiddel voor uw gewrichten en er voor zorgt dat u soepel kunt bewegen. Bij het trekken aan of buigen van uw vingers ontstaat er meer ruimte voor de vloeistof en hierdoor kunnen vervolgens gasbelletjes ontstaan. Als de belletjes vervolgens 'knappen', krijgt u dat karakteristieke ‘knak-geluid’. Het geluid komt dus niet van uw botten, zoals veel mensen wel denken.

Bekijk in deze MRI van een Canadese universiteit wat er precies gebeurt als u uw vingers knakt:

MRI movie peers inside cracking knuckles

 

Vingers knakken is schadelijk: fabel vs. feit

Hoewel sommige mensen beweren dat het knakken van uw vingers kan leiden tot artrose of artritis, is er geen wetenschappelijk bewijs om deze claim te ondersteunen. Sterker nog: er zijn zelf diverse studies die aantonen dat er geen verband bestaat tussen het knakken van vingers en het ontstaan van artrose.

Hoewel het knakken van vingers dus geen fysieke schade lijkt te veroorzaken, kan het een slechte gewoonte zijn om te hebben. Het kan anderen storen en het kan ook een teken zijn van nervositeit of onrust. Als u merkt dat u uw vingers vaak knakt, kan het de moeite waard zijn om te proberen deze gewoonte te doorbreken. Bedenk voor uzelf goed waar de behoefte vandaan komt en kijk of u hier iets aan kunt doen.

 

Pijnlijke vingers? Handfysiotherapie helpt!

Merkt u dat uw vingers vaak pijnlijk of stijf zijn? Heeft u daardoor behoefte om meer of juist minder te knakken? Dan is het misschien goed om een gespecialiseerde handfysiotherapeut naar uw klachten te laten kijken. Onze handtherapeut kijkt graag samen met u wat er nodig is om uw handen zo soepel en pijnvrij mogelijk te laten bewegen.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u aan de hand van deze blog nog vragen? Of wilt u graag een afspraak maken voor klachten aan uw vingers of handen? Dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, door te bellen naar 0348 724 700 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-woerden.nl.