Caroline Brak-Uittenbogaard

Algemeen fysiotherapeut
Oncologiefysiotherapeut
Oedeemfysiotherapeut

BIG nummer: 39908664004

werkt op onze locatie St. Antonius Ziekenhuis

"Het mooiste aan fysiotherapie vind ik dat ik hierin zowel een verzorgende als coachende rol heb. Samen met de patiënt op zoek gaan naar doelen en uitdagingen en daar samen aan werken: Dat is zo mooi om te kunnen doen!

Tijdens de behandeling vind ik het belangrijk goede aansluiting te vinden bij de cliënt. Je moet je op je gemak voelen bij mij, want dat is voor iemand met oncologische of oedeemklachten misschien nóg wel meer belangrijk.

Eerst zullen we samen proberen het probleem in kaart te brengen: wat zijn beperkingen, maar belangrijker: wat is jouw doel? En wat is jouw uitdaging? Misschien lukt het om met je beperking toch jouw doel te behalen?

Als Oncologiefysiotherapeut doe ik technisch gezien misschien niet eens zoveel moeilijks. Ik weet van de mogelijke behandelingen die in het ziekenhuis worden gegeven en welk effect dit heeft op het lichaam. Dit kan op korte termijn zijn, maar zeker ook op lange termijn. Door dit uit te leggen en te vertellen hoe hiermee om te gaan, kunnen klachten soms verminderd of voorkomen  worden.  Maar meer kun je mij zien als coach. Na kanker moet je soms dealen met klachten die niet meer overgaan. Dat klinkt makkelijk, want als je beter bent geworden, dan ‘mag niet niet meer klagen’ toch? Zo werkt het in de praktijk helaas niet. We bespreken de klachten en lossen deze, waar mogelijk op. En als klachten blijvend zijn, is het belangrijk te leren leven met de beperkingen, maar ook op zoek te gaan naar de mogelijkheden.

Als je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, wil je ook zoveel mogelijk kwaliteit van leven behouden. Ik vind het fijn om dan aan de zijlijn te staan en hierbij te helpen waar nodig en mogelijk. Soms is een stukje pijnverlichting mogelijk of kunnen we toch nog, al zijn het soms kleine, doelen behalen.

Omdat ik werk in het st. Antonius Ziekenhuis zijn de lijnen met de mammaverpleegkundigen en collega fysiotherapeuten op locatie Leidsche Rijn letterlijk en figuurlijk kort. Daarnaast werken we in een groot team van specialisten bij FMW, waardoor we makkelijk kunnen samenwerken, wat soms nodig kan zijn binnen de oncologie. Denk bijvoorbeeld aan een consult bij de bekkenfysiotherapeut bij bekkengerelateerde klachten, de manueeltherapeut bij nek-, rug- of schouderklachten of bij de psychosomatische fysiotherapeut bij spanning gerelateerde klachten.

Ik denk dat mensen mij omschrijven als verzorgend, empatisch, kan goed luisteren, denkt in oplossingen.

 

Speciale kennis van:
> oncologie (MSc)
> oedeemfysiotherapie