Kaakklachten

De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij klachten die te maken hebben met spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut heet daarom ook wel kaakfysiotherapeut.

De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
- Hoofdpijn of duizeligheidklachten
- Oorpijn of oorsuizen
- Niet goed open kunnen doen van de mond
- Knappende kaakgewrichten
- Slijtage of overgevoeligheid van tanden als gevolg van klemmen en tandenknarsen
- Aangezichtsverlamming
- Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma
- Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningen of stress

Nauwe samenwerking
Onze kaakfysiotherapeut werkt nauw samen met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts anatoloog, KNO-arts, neuroloog of een andere medisch specialist. U kunt via een verwijzing bij ons terechtkomen, maar ook rechtstreeks (dus zonder verwijsbrief) een afspraak maken.

Eerst een intake
De orofaciaal therapeut doet eerst een intake van een uur met vragen over de klacht; de zogenaamde anamnese. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de therapeut uw houding en bewegingen beoordeeld. Vervolgens wordt er bepaald of behandeling voor uw klacht zinvol is.

Behandelprogramma
Het behandelprogramma bestaat uit begeleiding en advisering over houding, (eet)gewoonte en leefregels. Ook zal de therapeut bij u masseren, rekken of mobiliseren. Dit gebeurt soms intra-oraal, dus in uw mond. Vaak krijgt u oefeningen of technieken mee naar huis om uw spieren en gewrichten beter te laten werken.

Snel effect
De behandeling van het gelaat kan best gevoelig zijn, maar de effecten van de behandeling zijn meestal snel merkbaar. U voelt vaak na een paar keer al verbetering van de bewegingsvrijheid (mondopening), bijtkracht tijdens kauwen of afhappen en afname van de pijn.

Therapeut
Saskia Vrickx

 

  Laatste nieuws

Ski Fit Workout, start 11 januari!
Lees meer
Volgend jaar verzekerd van fysiotherapie?
Lees meer
Bewegen tijdens of na de behandeling van kanker
Lees meer