EPTE percutane electrolyse

Wat is percutane electrolyse en waar wordt het voor toegepast?

Epte is een therapievorm bedoeld voor de behandeling van chronische tendinopathieën (peesirritaties) van de fascia plantaris (hielspoor), achillespees, patellapees (kniepees), gezamenlijke extensorenpees van de elleboog (tenniselleboog) en de supraspinatus (schouderpees) die niet herstellen door andere therapievormen.

Praktisch gezien bestaat het uit enkele behandelsessies waarbij er een acupunctuur of dry needle naald onder echogeleiding naar het aangedane gebied wordt gebracht en er een galvanische stroom op wordt gezet. Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die kunnen helpen om een vicieuze cirkel te doorbreken. Tevens vindt er mechanotransductie plaats. Voor meer informatie hierover kun je ook terecht op deze site van Epte Australië. 

Een Epte behandeling is overigens niet een op zichzelf staande therapievorm, het wordt gecombineerd met een daarop afgestemd evidence based oefenprogramma. De combinatie van Epte met oefeningen is een hele krachtige en hiermee kun je zelfs heel vervelende chronische tendinopathieën beter maken.

Is het een pijnlijke behandeling?

De behandeling met Epte is niet pijnvrij maar ook niet heel erg pijnlijk. Het kan een onaangenaam gevoel geven, met name bij het inbrengen van de naald maar de stroom wordt over het algemeen niet als pijnlijk aangeduid. Uiteraard is pijn heel subjectief en verschilt dit sterk per individu.

Hoe lang duurt een behandelsessie?

Een behandelsessie duurt ongeveer 30 minuten, inclusief hygiënische en echografische handelingen, uitleg en oefeningen.

Hoeveel behandelingen heb je nodig voor resultaat?

Er wordt aangeraden niet meer dan 4 tot 6 keer te behandelen met Epte en men streeft naar een significante pijnreductie binnen deze sessies. Chronische tendinopathieën kosten echter tijd om volledig pijnvrij te worden. Het flankerend beleid van een gradueel opbouwend oefenprogramma kan dan worden doorgezet. Epte is nodig voor het doorbreken van de vicieuze cirkel en met de oefeningen dient de klacht uiteindelijk helemaal over te gaan.

Wat is de evidentie?

Uit fundamenteel onderzoek op dieren en mensen blijkt dat er verschillende gunstige fysiologische effecten optreden tijdens en na behandeling met Epte. Voor een volledige uitleg kun je hier terecht. 

Therapeuten

Saskia van Ooijen

 

  Laatste nieuws

Ski fit vanaf 11 november
Lees meer
Woerden In Balans
Lees meer
Sjaak afgestudeerd manueel therapeut!
Lees meer

Reviews