Fysiotherapie in basispakket?

04-01-2017 - Redactie

Fysio- en oefentherapeutische zorg die van goede kwaliteit is en die werkt, kan volgens het Zorginstituut in de nieuwe situatie onderdeel zijn van het basispakket. Lees via deze link hier meer over.

 

Op 22 december vorig jaar stuurde het Zorginstituut Nederland (ZiNL) het rapport 'Systeemadvies fysio- en oefentherapie. Een nieuwe balans tussen de toegang tot en de betaalbaarheid van goede zorg' naar minister Schippers van Volksgezondheid. De kern van dat rapport was de aanbeveling om fysiotherapie terug te brengen in de basisverzekering. Gisteren liet Schippers weten het advies over te nemen. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie. 

“Schippers neemt het ZiNL-advies over en dat is natuurlijk heel goed nieuws voor onze beroepsgroep”, aldus KNGF-voorzitter Guusje ter Horst in een eerste reactie. “Ik vind echter wel dat het tempo waarin het advies wordt doorgevoerd omhoog kan en moet.”

De minister stelt in haar brief aan de Kamer namelijk dat zij ZiNL zal vragen om de regierol op zich te nemen bij het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden voor fysiotherapeutische behandelingen waarvan wordt verwacht dat ze besparingen opleveren in de tweede lijn.

“De beroepsgroep is al heel ver in het ontwikkelen van richtlijnen, goede beschrijvingen van fysiotherapeutisch handelen en beroepsprofielen, die voortdurend wetenschappelijk worden getoetst en geactualiseerd. Daarbij komt nog de implementatie (binnenkort) van een geheel nieuw kwaliteitssysteem, inclusief landelijk register voor fysiotherapeuten, dat geheel uitgaat van transparantie en het patiënten belang. Dat is precies wat de minister wil dus het hele proces kan sneller verlopen, als zij ons daarbij financieel ondersteunt, zoals ook ZiNL aan de minister heeft geadviseerd. We zullen dat ook aangeven in een reactie van het KNGF op haar brief aan de Kamer”, zegtTer Horst.

Schippers stelt in haar reactie dat vanwege de nog te ontwikkelen kwaliteitsstandaarden er nog geen uitspraak gedaan kan worden over de eindsituatie met betrekking tot het terugbrengen van fysiotherapie in de basisverzekering. “Ik begrijp haar zorgvuldigheid in dit proces, maar benadruk dat patiënten onnodig lang goede zorg wordt onthouden en dat ook de belangen van een professionele en effectieve groep zorgverleners al te gemakkelijk opzij wordt geschoven.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

  Laatste nieuws

Vacature hart/long fysiotherapeut
Lees meer
Vacature Master Geriatrie Fysiotherapeut
Lees meer
Nieuw telefoonnummer locatie St Antonius
Lees meer


6 dagen per week geopend!


Reviews


Goede zorg

Als u kiest voor een Pluspraktijk bent u verzekerd van zeer goede zorg. U kunt rekenen op heldere informatievoorziening en ruimere openingstijden.